Araç sahipleri aman dikkat: 31 Ağustos sonrası zorunlu olacak Araç sahipleri aman dikkat: 31 Ağustos sonrası zorunlu olacak

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Temmuz ayında emekli maaşlarına üç farklı zam yapılabileceğini duyurdu. Ocak ayında maaş artışının yüzde 37,5’ten yüzde 49,25’e çıkarıldığını hatırlatan Erdursun, Temmuz’da da benzer bir değişiklik olabileceğini ifade etti. En düşük emekli maaşının 12-13 bin TL arasında olmasının gündemde olduğunu belirten Erdursun, emeklilere refah payının eklenip eklenmeyeceği konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla 5 aylık enflasyon rakamları da netleşmiş oldu.

SSK, BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına yapılacak zamda yüzde 22,72’lik oran kesinleşti. Memur emeklileri ise yüzde 10’luk toplu sözleşme zammının yanı sıra yüzde 17,4’lük zammı da ceplerine koydu.

Şimdi ise milyonların gözü kulağı, TÜİK’in 3 Temmuz Çarşamba günü açıklayacağı haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi.

Ancak TÜİK’ten önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) bir ipucu geldi. Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yüzde 25,81’lik zam bekleniyor. Memur emeklilerini ise yüzde 20,35’lik zam karşılayacak.

EMEKLİ MAAŞI ZAMLARINDA RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

Mynet'in haberine göre; 6 aylık zam ile en düşük memur emeklisinin maaşının 14 bin 740 TL’den 17 bin 739 TL’ye yükselecek.

BAĞ-KUR emeklisinin 10 bin 178 TL olan emekli kök maaşının 12 bin 804 TL’ye, 2000 yılı öncesi SSK emeklisinin 11 bin 367 TL’den 14 bin 300 TL’ye ve 2000 sonrası SSK emeklisinin 7 bin 47 TL’den 8 bin 865 TL’ye yükseleceği yönünde hesaplar yapılıyor.

En düşük emekli maaşı için konuşulan rakam ise 12-13 bin TL aralığında.

EMEKLİYE REFAH PAYI GELECEK Mİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilerin maaşlarına bir kez daha refah payı yansıtılıp yansıtılmayacağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bu senenin ocak ayında emekli maaşı zammının ek bir ilave olmadan yüzde 37,5 seviyesinde kaldığını anımsatan uzman isim, şunları ifade etti:

“Üstüne 5 puan refah payı dediler, çok büyük tepki geldi. Üstüne yeniden bir iyileştirme yaparak yüzde 49,25’e yükselttiler. Ocak ayında emekli maaşındaki artış 3 kere değişti. 3 farklı oran gerçekleşti.”

“2024’ün Temmuz ayında da ben buna benzer bir değişiklik bekliyorum. Hükümetin kafasında yüzde 20-25 var. Bu tarihlerde emeklilerden, asgari ücretlilerden, çalışanlardan çok büyük baskı gelecek.”

Kaynak: HABER MERKEZİ