Türkiye’de kiracılık konusu yeniden vatandaşın ana gündemine oturacak gibi duruyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması 1 Temmuz itibariyle bitiyor. Ev sahipleri şimdiden kira zamlarını hesaplayıp kiracıların kapılasını vurmaya başladılar. Ancak kira zammında yüzde 25 sınırının kaldırıldı diye ev sahibi istediği zammı yapabilecek diye bir durum söz konusu değil.

18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı 18-32 yaş arası artık para ödemeyecek: Ücretsiz olacağı açıklandı

20232401 Konut Kira Ev Emlak Bina Aa

Yüzde 25'lik Sınır Kalksa da Bir Sınır Hala Var

Kira zammında yüzde 25 uygulamasının sona ermesi ile beraber zam sınırı eskiden olduğu gibi yapılacak. Yani ev Sahipleri son 12 aylık enflasyon oranı kadar kiraya zam yapılabilecek. Ev sahibi bu oranı kesinlikle aşamaz. Kiracının onayı alınmadan belirlenen oranın üzerine çıkılamayacak. Bu noktada kiracılar kendilerinin ne gibi hakkı var bunu bilmek zorundalar. Yasal olarak belirlenen enflasyon oranının dışında zam yapılmadığından emin olmak da fayda var aksi halde cebinizden fazladan para ödemiş oluyorsunuz.

Konut Kira Sozlesmesi Nasil Yapilmalidir Neleri Icermelidir

Ev Sahibi 1 Temmuz Sonrası Hemen Zam Yapabilir Mi?

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulaması kalktı diye hemen ertesi gün kiraya zam yapılamaz. Ev sahipleri sadece yıllık süresi Temmuz ayında dolacak ve otomatik olarak yenilenecek kira sözleşmelerinde zam uygulayabilir. Süresi dolmayan, zam zamanı gelmeyen kira sözleşmelerinde zam yapılamaz. Kiracılar bu uyarıyı dikkate almadıkları takdirde 1 Temmuz geldi diye fazladan para ödeyecekler.

E Devlet

Sözleşmelerin Artık e-Devlet'ten Yapılabiliceği Bekleniyor

Kira zammının yeniden sınırlandırılması ya da yeni bir yöntem hakkında bir bilgi şu an için bulunmuyor. Bir süre önce Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni kira sözleşmeleri üzerinde çalışma yapıldığını duyurmuştu. Hatta kira sözleşmeleri e-devlet sisteminde yapılabilecekti. Ancak bu konuda bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bayram sonrasında yeni vergi reformu ile ilgili kanun teklifi sunulacak. O teklif içinde kira sözleşmeleriyle alakalı  bir detayın yer alıp almayacağı merakla bekleniyor

Kaynak: HABER MERKEZİ