Literatürde erteleme kavramının birçok farklı tanımı mevcuttur. Knaus’a göre erteleme, önceliği olan bir işi daha sonraya bırakmaktır. Ertelemeyi hayatlarının bir parçası haline getirmiş olan insanlar, yapmaları gereken işleri hep ertesi güne erteledikleri için erteleme alışkanlığı bazen “ertesi günü sendromu” olarak da tanımlanır. Ertelemenin dört farklı çeşidi vardır. Bunlardan biri kişinin eğitimiyle ilgili görevlerini ertelediği akademik ertelemedir. Günlük işleri yapmayı programlamada zorlanmaya yönelik rutin işlerde erteleme, kişinin farklı seçeneklerle karşı karşıya kaldığında karar vermenin geciktirilmesini içeren karar vermeyi erteleme ve kişinin hem karar vermeyi hem de yapması gereken işleri ertelemesini içeren kompulsif erteleme, ertelemenin diğer çeşitlerini oluşturmaktadır.
Erteleme davranışımızın altında yatan birçok neden olabilir. Örneğin çocukluğumuzda yaşadığımız bazı olaylar yüzünden erteleme alışkanlığına sahip olabiliriz ya da belki erteleme alışkanlığımızın ardında yatan neden, kendimizi sabote ediyor oluşumuzdur. Ellis ve Knaus’a göre erteleme alışkanlığına sahip insanlar bir işi tamamlama becerilerine dair kuşku duydukları için işe başlamayı geciktirirler. Erteleme davranışının temelinde görevden kaçınma, belirsizlik, başarısızlık korkusu, kaygı, kararsızlık, otoriteye isyan etme isteği, başarıdan korkma ya da aşırı mükemmeliyetçilik gibi farklı nedenler olabilir.
Çoğu insan erteleyip durdukları işe başlamak için mükemmel bir anın gelmesini beklerler. Ama o mükemmel an bir türlü gelmez. Diyelim senelerden beri blog yazarı olmak istiyorsun. Ya da içinde yazılmayı bekleyen bir kitap var. Ama bunu gerçekleştirmeyi senelerden beri erteleyip duruyorsun. Neden harekete geçmediğini soranlara da cevabın hep aynı: “İlham gelmesini bekliyorum.” Eğer erteleme davranışına son vermek için sana ilham gelmesini bekliyorsan artık buna bir son vermen gerekiyor. Erteleme davranışına son verecek şey ne o senelerdir beklediğin, bir türlü gelmek bilmeyen ilham, ne de o mükemmel an.
Ertelemenin tek bir panzehiri vardır: Harekete geçmek. Zaman öyle ya da böyle geçiyor. A şıkkı: Ya zamanını her zamanki gibi erteleme alışkanlığınla birlikte geçireceksin, B şıkkı: Erteleme alışkanlığınla ilişkili bütün korkularına rağmen harekete geçecek ve kendine hep istediğin hayatı yaşatacaksın. Evet, biliyorum kolay değil, ama doğru teknikler uygulandığı takdirde her davranışın değiştirilebileceğini unutma lütfen. Erteleme davranışını değiştirmeye yönelik yol haritası çizmek için biz psikologlardan destek alabilirsin.e