Soruları daha doğru hale getirip cevaplayalım. Öncelikle ‘’Ne yersem zayıflarım? ‘’ değil ‘’Ne yemezsem, hangi besinden hangi ölçüde yersem zayıflarım?’’ şeklinde olmalıdır.
Zayıflama sürecinde yasak besin yoktur yada olmamalıdır. Ama porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Tüm besinlerden olması gereken ölçüde tüketilmelidir. Ekmeği kesmek değil ekmeği tam tahıllı, çok tahıllı seçmek ve miktar kontrolü sağlamak doğru karar olacaktır. Kızartma yememek çözüm olmaz ama kızartma porsiyon kontrolü sağlamak ve yanında bol miktarda yoğurt tüketmek iyi bir seçenek olacaktır. Makarna ve pilavdan uzak durmak kendinize eziyet etmek dışında bir işe yaramaz ama ekmek yanında makarna, pilav yememek sağlam bir adım olacaktır. Miktarları içinse 3 yemek kaşığı demek yeterlidir.
‘’Hangi karışım beni zayıflatır? ‘’ değil ‘’Mucize besin yoktur, peki ben diyetime hangi besin gruplarını eklemeliyim? ‘’ şeklinde olmalıdır.
Mucize bir karışım yada besin yoktur. Zayıflamak bir süreçtir ve sağlıklı beslenmek bir yaşam tarzı haline gelmelidir. Günlük diyetinize probiyotikli yoğurt, kefir, ayran eklemek ve ara öğün mantığını oturtmak yeterli olacaktır. Ara öğünler antioksidan içeriği olan kırmızı meyveler tüketmek sağlıklı olmanız noktasında destekleyicidir. Ana öğünler de yemeklerin yanında bol salata yemek posa alımınızı arttıracak ve bağırsaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
‘’ Hangi detoks içeceğini içmeliyim?’’ oldukça yanlış bir sorudur. Detoks bilimsel olarak dayanağı olmayan ve kısa süreli kilo verme şeklidir. Önemli olan sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı olmasıdır. Klinikte ki deneyimlerimle konuşmak gerekirse ‘’Diyet sürecinde detoks uygulamış bireyler, kiloları hızla geri almaktadır ve psikolojik anlamda da sağlıksız bireyler olmaktadırlar. Kiloya takıntılı insanlar haline gelmektedirler. ‘’
Bir kez daha söylemeden edemeyeceğim nokta ‘’ Sağlıklı beslenmek bir yaşam tarzıdır ve sağlığın korunması sadece beslenmekle de ilişkili değildir. Günlük fiziksel aktivitenin düzenli olması ve bol miktarda su içilmesi de beslenmeye eşlik etmelidir.’’
Kısa çözümler aramaktan vazgeçin. Diyet, detoks demek değildir. Sağlıklı beslenmek en iyi adımdır.