Ödem vücutta dokulara sızan aşırı sıvının neden olduğu şişliktir. Vücudun herhangi bir bölümünü etkilese de eller, kollar, ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklarda daha fazla fark edilir.
Ödem neden olur? : Ödem küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı damar çevresindeki dokularda birikir. Ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır. Hafif ödem vakaları şunlardan kaynaklanabilir.
- Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak, Çok fazla tuzlu yiyecek yemek
- Adet öncesi hormonal değişim, Hamilelik
Ödem ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu ilaçlardan bazıları: Yüksek tansiyon ilaçları, Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar , Steroidler, Östrojenler, Tiazolidinedionlar adı verilen bir grup diyabet ilacı
ÖDEME NEDEN OLAN HASTALIKLAR NELERDIR? : Kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, ve nefrotik sendrom adı verilen böbrek hastalığı ödeme neden olan en yaygın sistemik hastalıklardır.
ÖDEM BELIRTILERI NELERDIR? : Dokularda, özellikle kol ve bacaklarda, cilt altında ortaya çıkan şişlik ; Ciltte gerginlik ve şişlik; Artmış karın büyüklüğü
Şişmiş gerilmiş ve parlak bir cilde sahip bireyler veya şişkin bölgede baskıdan sonra çukurlaşma meydana geliyorsa ileri tetkik ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ödem belirtileri varsa ve aşağıdaki şikayetlerden bir yada birkaç tanesi varsa hemen acil yardım istenmelidir.
ÖDEM NASIL ANLAȘILIR? : Ödeme neyin neden olabileceğini anlamak için doktorlar öncelikle hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi hakkında sorular sorar. Daha sonra fizik muayene yaparak altta yatan nedeni saptamaya çalışır. Genellikle öykü ve fizik muayene tanı için yeterlidir. Bazı durumlarda kesin tanı için röntgen filmi, ultrason muayenesi, kan testleri veya idrar analizi gibi görüntüleme yöntemleri ve kan testleri gerekli olabilir.
ÖDEM TEDAVİSI NASIL YAPILIR? : Hafif ödem genellikle kendi kendine geçer. Etkilenen uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutulması ile süreci hızlandırmak mümkündür. Daha şiddetli ödem varlığında ise diüretik adı verilen ve vücudun idrar yoluyla vücutta biriken aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olan ilaçlarla tedavi edilebilir. Fakat bu ilaçlar yan etkilere neden olabileceği için hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak kullanılır. Bu ilaçlar kısa vadeli çözüm sunar. Kalıcı tedavi için ödeme neden olan faktörün belirlenip ortadan kaldırılması gerekir.
ÖDEM ATICI YIYECEKLER NELERDIR? : Altta yatan ciddi bir hastalıktan kaynaklanmayan hafif ödem varlığında çeşitli ödem atıcı yiyecekler tüketmek şişliğin hafiflemesine neden olabilir.
Magnezyum Açısından Zengin Besinler: Magnezyum alımını arttırmak vücudun su tutma oranını düșürmede etkilidir. Iyi magnezyum kaynakları, fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yapraklı yeșil sebzeleri içerir.
B6 vitamini bakımından gıdalar: Çalıșmalarda B6 vitamininin premenstrual sendromu olan kadınlarda su tutulumunu azalttığı gösterilmiștir. B6 vitamini açısından zengin besinler arasında muz, patates ceviz ve et bulunur.
Bol miktarda potasyum içeren besinler: Potasyum sodyum seviyesini düșürerek ve idrar üretimini arttırarak su tutulumunu azaltır. Muz, avakado ve domates potasyum içeriği yüksek gıdalara örnektir.
Doğal idrar söktürücü bitkiler: Doğal idrar söktürücü olarak kullanılan bir bitkidir. Özellikle bir yaprak özü olarak tüketildiğinde suyun tutulmasını azaltmaya yardımcı olur.