Vücudumuzun beslenme sistemi gece uyuduktan sonra revize edilir. Ve revize edilirken açlık tokluk dengemiz için hormonlar salgılanır. Gün içindeki tokluk dengemiz için salgılanan hormonlar kilo alıp vermemizi denetler.
Geç saatlerde akşam yemeği tüketiyor ve gece geç saatlerde sahur yapıyoruz. Sahur öncesi 23.00-03.00 saatleri arasında en az 4 saat uyumak hormon dengesini düzenlemeye yardımcı olur ama yeterli değildir. Gece kalkıp yemek yemek direkt olarak kiloya dönüşecek bir uygulamadır. Bu ayı kilo almadan atlatmak için sahur sonrası hemen uyumamak ve en az 1 saat uyanık kalmak en ideali de en az 15 dk fiziksel aktivitede bulunmak gerekir.
Ramazan tatlıları, bir diğer kilo alma sebebimiz. Fizyolojik saat için geç bir saat olan iftar saatinde yemek yedikten sonra hemen üzerine tatlı tüketmek fazladan alınacak kalori demektir. Ve tatlı tüketimi iftardan sonra hemen acıkmaya sebep olur. Sütlü tatlılar 200 kalori, baklava ve benzeri şerbetli tatlılar 500-700 kalori arasında değişmektedir ve Ramazan aynın olmazsa olmazı güllaç ortalama 170 kaloridir.
İftar sonrası kaç saat sonra ara öğün yapalım ? İftardan sonra en az 2 saat ardından ara öğün yapalım ve bu ara öğün tatlı isteğini bastıracak şekilde kakaolu hurma toplar, cevizli kuru meyve, kakaolu muz yada meyve olabilir.
Ramazan paylaşma, fakir olanları anlama ve açlıkla imtihan olma ayıyken bizler kilo alma korkusu duyuyoruz. Ramazan ayının anlamına yakışmıyor. Sofralar normal zamandaki akşam yemeklerinden çok çok daha zengin ve tatlısı, tuzlusu, şerbetlisi hepsi mevcut. Sahurda gün içinde aç kalmamak için bedenin sağlığını tehlikeye atacak oranda yemek yiyoruz. Aç olanın halinden anlamak için yanlış beslenme adımları..
Ramazanda da normal beslenme düzenimizi uygulayarak hareket etmek gerekmektedir. Kısacası akşam yemeğinde ne yiyorsak iftara, sabah kahvaltısında ne yiyorsak sahura denk gelmelidir.