Günümüzde obezite giderek artmaktadır. Bu artışla beraber birbirinden farklı içerikleriyle popüler diyetler de boy göstermektedir. Birçok insan kilo vermek için bu diyetlere başvurmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kadınların popüler diyet uygulama oranı %9,3 iken bu oran erkeklerde % 5,9 ‘dur. Uygulanan bu popüler diyetlerden biri de Dr. Pierre Dukan tarafından oluşturulan Dukan Diyeti ’dir. Dukan Diyeti proteini artırılmış diyet grubunda yer alır.
Dukan Diyetinin hikâyesi : Dr. Pierre Dukan Montparnasse ‘ta tıp pratiğini yaparken et yemeyi aşırı seven obez bir hastanın kendisinden yardım istemesi ile Dukan Diyetinin hikâyesi başlamış olur. Dr. Pierre Dukan gelen obez hastaya ertesi gün aç gelmesini tartıldıktan sonra 5 gün boyunca sadece et yemesini söyler. Obez hasta denileni yaptıktan sonra 5 kilo kaybederek geri döndüğünde kendisi de Dr. Dukan da bu duruma şaşırırlar. Tahlilleri yaptırdıktan sonra ikinci 5 gün başlar. Bu sırada Dr. Pierre Dukan proteinleri araştırmaya koyulur.İlk 20 günün sonunda diyete etin dışındaki diğer protein kaynaklarını ve günde 3 litre suyu da ekler. Hasta sebze yemeye de razı olunca sebzeleri de diyete ekleyen Dr. Pierre Dukan, bu diyeti diğer hastalarına da uygulamaya başlar. Sonuçta 4 aşamaya ayrılan Dukan Diyeti oluşur.
Dukan Diyetinin 4 aşaması
1- Atak Evresi ( Saf Protein Diyeti): Dukan Diyetinin ilk evresidir. Bu evrede hızlı kilo verilir ve hastanın beklentisi karşılanmış olur. Bu evre sadece protein kaynaklarını( et, balık, deniz ürünleri, yumurta, süt, kümes hayvanları ) içerir. Dr. Pierre Dukan bu evrede hastanın psikolojisini tetikleyip metabolizmasını şaşırtmayı hedefler. Bu evrenin uygulanma süresi duruma göre 1-10 gün arasıdır. Evrede yenilebilecek besinler 8 gruba ayrılır. Bu gruplardaki besinlerden istenildiği vakit ve miktarda tüketilebilir. Bu besin grupları;
Grup: Yağsız etler, Grup: Sakatatlar, Grup: Balık, Grup: Deniz ürünleri , Grup: Kümes hayvanları , Grup: Az yağlı ya da yağsız jambon, Grup: Yumurtalar, Grup: Yağsız süt ürünleri Bunlara ek olarak 1,5 litre sıvı ve 1,5 çorba kaşığı yulaf kesinlikle tüketilir.
2- Seyir Evresi ( Alternatif Protein Diyeti ): İlk evreden sonra bu evreye geçilir. Bu evrede protein günlerinin ardından protein ve sebzenin beraber yendiği günler örüntü oluşturur. Bu evre hasta hedeflenen kiloya ulaşıncaya dek devam eder. Bu evre Dukan Diyetinin en önemli evresidir ve hedef kiloya burada ulaşılır. Atak evresinde olduğu gibi besinlerin miktarı ve tüketildiği zamanda kısıtlama yoktur.
3- Güçlendirme Evresi : Bu evre verilen her 1 Kg için 10 gün olacak şekilde ayarlanır. Bu evrede verilen kiloların alımının engellenmesi adına pekiştirme sürecine geçilir. Dr. Pierre Dukan bu evrenin diyetine günde 2 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve ve peynir, haftada 2 ödül yemeği ve 2 porsiyon karbonhidrat içeren besinler eklemiştir. Ödül yemeği konusunda 2 şart vardır. Birinci şart ödül yemeklerinin arka arkaya 2 gün yenilmemesidir. İkinci şart ise ödül yemeğinden üst üste 2 tabak yenilmemesidir.
4-Koruma Evresi : Koruma evresi 3 temel zorunluluğa dayanır. Bunlar; 1 – Haftada bir gün Dukan Diyetinin atak evresinin uygulanması 2- Asansör kullanılmaması 3- Günde 3 kaşık yulaf kepeği tüketilmesidir. Hayatın geri kalan kısmında bu kurallar kesinlikle yapılmalıdır. Dr. Pierre Dukan bu 3 koşulun oldukça etkili olduğuna inanmaktadır. Dukan Diyetinin amacı obez bireyleri bilgilendirmek ve besinleri vazgeçilmezler, gerekliler, önemliler ve gereksizler olarak sınıflamaktır.
Sonuç olarak Dukan Diyeti protein ağırlıklı bir diyettir ve protein ağırlıklı diyetlerin uzun zamanda Kardiyovasküler hastalık riski oluşturacağını ve böbrek hastalıklarına neden olacağı gözden kaçmamalıdır. Sağlıklı kilo vermek için popüler diyetler yerine yeterli ve dengeli bir diyet yapmak ve bu diyetinde diyetisyen tarafından oluşturulması her zaman doğru sonucu verecektir.