Toksinler vücudunuzu aşırı duyarlı kılan zararlı etkileri olan ,sağlığınızı bozan maddelerdir. Vücutta toksin artışı bağışıklık sisteminin zayıflaması , hızlı kilo alımı, halsizlik cildin rejenerasyonu,sindirim sistemi sorunları, kronik baş ağrısı, sıkıntılı ruh hali, uyku problemleri vs. yol açabilir.
Günümüzde vücudumuzun toksinlerle dolu olduğu ve bu saldırgan kimyasallardan kurtulmak için tek yolun detoks diyeti olduğunu düşünen bir paranoya oluşmuş durumdadır. Gerçekte vücudunuza gerçek bir detoks yapmak istiyorsanız vücudunuza yapılacak en iyi şey yeterli miktarda lif , yeterli miktarda meyve ve sebze ,tahıl, çok sayıda bitkisel besin ile beslenmek yani bağışıklık sistemimiz olan bir diyete sahip olmaktır.
İnsanlar vücudunun mucizevi gücüne rağmen neden detoks yapıyor ve yapmak istiyor? Toplumumuzda çok sayıda obez ve kilolu insan var detoks onlara temizlenmeyi ve hızlı sürede kilo vermeyi vaat ediyor. Fakat vücudun yağ kaybetmesinde detoks fayda sağlamıyor. İnsanlar detoks yaptıktan sonra kayda değer bir kilo kaybettiklerini söylerler bunun nedeni detoks ile vücut suları, karbonhidrat depolarını ve bağırsak yığınlarını hızla kaybederler. Ancak bunların hepsi detoks bittikten bir kaç saat sonra geri dönüyor çünkü sonsuza dek boş kalamazsınız. Detoksun vücudunuzu şekillendirmeye yardım etmesini sağlarken sağlığınızı riske atıyorsunuz. Ayrıca detoks sularıyla birkaç gün içinde hızlı kilo kaybı yaparsanız vücudunuzun fizyolojisi daha sonra yiyecek gördüğünde bu benim bayramım bir dahaki kıtlık dönemine kadar biriktirmeliyim der ve böylece artık yağ alma ve yağ depolama tehlikesiyle karşı karşıya gelirsiniz. Kilo kaybını hedefliyorsanız bunu yapmak için daha akıllı ve daha kalıcı yollar vardır.
- Detoks diyetleri insanlar üzerinde kısıtlayıcı yeme ve yoksunluk döngüsü yaratabilir.
- Detoks diyeti yarın başlıyor, bu yüzden bu gece bir sürü “zehirli” yiyecek yiyeceğim.
- Detoks diyeti şimdi. Hoşlandığım herhangi bir şeye izin verilmiyor.
- Detoks diyeti yarın sona eriyor, bu yüzden kaçırdığım tüm bu “toksik” yiyecekleri yemeye başlarım !!
Bu şekilde düşündüğünüzde ve yediğinizde:
- Hem besleyici hem de lezzetli olan gerçek yiyecekleri ve gerçek yemekleri hazırlamayı asla öğrenemezsiniz.
- Her zaman “ya hep ya hiç” modunda kalırsınız ortayı bulmayı öğrenemezsiniz.
DETOKS DİYETİNİN ARTI VE EKSİLERİ
Detoks diyeti ile ilgili yapılan sağlık iddialarının pek çoğuna pek güvenilmezken, bazı olumlu yönleri vardır. Detoks diyeti tavsiyelerinin çoğu, daha fazla meyve ve sebze tüketmek, daha fazla su içmek ve abur cubur ve alkolü kesmek gibi iyi alışkanlıkları teşvik etmektedir. Detoks diyetleri ayrıca insanların ne yedikleri hakkında daha fazla düşünmelerine yardımcı olabilir. Bazı insanlar için, bir detoks diyeti daha sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı uzun vadede bir değişikliğin başlangıcı olabilir. Bir detoks diyetinim vücutta detoksifiye olduğu yanlış inanışın yanı sıra olumsuz etkileri de vardır.
- Başlangıçta yorgunluk hissi ve enerji eksikliği
- Ticari bir program takip edilirse detoks setinin maliyeti
- Diyet tarafından tavsiye edilirse takviyeleri satın alma
- Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
DETOKS DİYETLERİ GÜVENLİ Mİ?
Birkaç gün boyunca tipik bir detoks diyeti takiben sağlıklı bireylerde çok az sayıda gerçek sağlık riski vardır. Su veya meyve suyu gibi çok kısıtlayıcı detoks diyetleri, ancak kilo vermenin en güvenli şekli değildir ve birkaç günden fazla kullanılmamalıdır. Bu diyetler, yanlış ya da çok uzun bir süre işlendiğinde, besin eksikliği ile sonuçlanabilir. Özellikle endişelendiğimiz nokta onarım için yetersiz amino asitlere bağlı olarak kas dokusunun israfına neden olabilen protein eksikliğidir.
12 yaşın altındaki çocuklar ve hamile ya da emziren kadınlar, büyüme ve sağlık için özel beslenme ihtiyaçları olduğu için detoks programını izlememelidir. Belirli beslenme gereksinimleri, kronik bir hastalığı olan veya herhangi bir ilaç türü olan herkes için, bir programa başlamadan önce tıbbi tavsiye almalıdırlar.
Uzun süre uygulanan detoks diyetlerinin yan etkileri
- Vitamin eksikliği
- Kas kaybı
- Kalp çarpıntısı
- Saç dökülmesi ve incelmesi
- Depresyon
- Karın ve sindirim ağrısı
- Azaltılmış bağışıklık sistemi
- Cilt sağlığı
- Anemi
- Safra taşları
- Elektrolit dengesizliği