Kendisini bu denli önemli kılan ise, her biri bir diğerinden farklı olan ve dağınık bir şekilde bulunan verileri belirli bir sisteme oturtması ve söz konusu verileri kullanılabilir hale getirmesidir.
Büyük Veri Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Büyük veri mühendislerinin bazı temel görevleri bulunur. Söz konusu görevler aşağıda verildiği şekilde ele alınabilir.
- Büyük verilerin toplanmasını sağlar.
- Toplanan verilerin anlamlı bir hale gelmesi amacı ile tasnif edilmesini mümkün kılar. Bu sayede verilerin kullanılabilir bir yapıya kavuşmasını sağlar.
- Çalışmakta olduğu kurumun ya da şirketin veri odaklı karar almasını sağlar. Bununla beraber alınan kararlar ile ilgili süreçlere katkıda bulunur.
- Süreçler ile ilgili alınan kararların sonuçlarının başarılı olması için mevcut durum analizini gerçekleştirir.
- Hedef olarak belirlenen sürecin iş paketlerinde önceliklendirme yapar.
- Önceliklendirmenin ardından söz konusu büyük veri yazılım projelerinin tasarım süreçleri ile ilgili analiz ve yönlendirmelerde bulunur.
- Belirlenmiş olan proje tasarımının uygulamaya geçirilmesini sağlar.
- Son olarak projeleri gözden geçirir ve gerekli düzenlemelerin yapılması için son yönlendirmeleri gerçekleştirir.
Büyük Veri Mühendisi Nasıl Olunur?
Büyük veri mühendisi olmak için hem sahip olunması gereken bazı özellikler hem de alınması gereken bazı eğitimler bulunur.İlk olarak bir veri mühendisinin bilgisayar bilimlerine ilgi duyması gerekir. İlgi duyma durumu, beraberinde teknolojik gelişmelerin takibini de getirir. Bilgisayar temelli teknolojik gelişmelerin tamamına ilgi duyması gereken büyük veri mühendisi, aynı zamanda yapay zekâ ile ilgili gelişmelere de doğrudan ilgi duymalıdır. Bu, gerçekleştirmekte olduğu işin en temel koşullarındandır.
Sözlü ve yazılı iletişimde gelişmiş becerilere sahip olmak, her iş kolunda önemli olduğu gibi bu işte de önemlidir. Belirli yönlendirmelerde bulunacak olan büyük veri mühendisinin öncelikle kendisini iyi ifade etmesi, ardından ise karşısındakini anlamaya çalışması bu hususta göz ardı edilmemelidir. Yazılım ve veri tabanı kavramları, bu iş kolunun olmazsa olmaz unsurlarındandır. Söz konusu kavramlara hâkim olmaya ek, çeşitli yazılım dillerinin bilinmesinde de fayda vardır. Bu hususta özellikle bilinmesi gereken yazılım dili, Python ve Java gibi örnekler ile temellendirilebilecektir. Yukarıda verilen becerileri kazanmış olan bir büyük veri mühendisi, aynı zamanda aşağıda verilen eğitimlerin birini ya da bir kaçını almış olmalıdır;
- Bilgisayar Mühendisliği
- Fizik
- Endüstri Mühendisliği
- İşletme Mühendisliği
- İstatistik
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Bilgi Teknolojileri
- Enformatik
- Matematik
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Büyük Veri Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Büyük veri mühendisi pozisyonunda çalışan kişilerin alacak oldukları maaşlar genel olarak farklılık gösterir. Bu farklılığın temelinde deneyim, eğitim durumu, eğitim düzeyi, ekstra alınmış olan sertifikalar ve elbette ki çalışılan kurum yatar. Bu durumların herkeste farklı olması, alınacak ücret üzerinde de değişiklik meydana gelmesine sebebiyet verir.Yukarıda verilen durumların tamamı göz önünde bulundurularak ortalama bir fiyat aralığı belirlenmesi mümkündür.
Büyük veri mühendisi pozisyonunda yeni çalışmaya başlayan, henüz donanımsal olarak yüksek gelişmişlik elde etmeyen ya da söz konusu donanımı elde ettiği halde deneyimi bulunmayan kişilerin aldıkları en düşük maaş 5 bin 930 TL civarıdır.Bu duruma karşılık gerekli donanım ve deneyim seviyesine sahip olan kişilerin aldıkları en yüksek maaş ise yine ortalama 15 bin 140 TL civarıdır.