Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Eylül 2021 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 4.435,53 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9.245,73 lira olarak belirlendi.
Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 150,36 TL, %1,65 oranında arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 70,56 TL, %2,08 oranında yükseldi ve 3.460,62 lira olarak hesaplandı.
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Eylül ayında 3.404,96 lira olarak tahmin edilmiştir.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2021 verilerine göre günlük 72,661 lira olduğu belirlendi.
Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 2.179,83 lira olmuştur. Eylül 2021 itibari ile ortalama 5.212,37 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,82’sini oluşturdu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 1.225,13 lira olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2021 ortalama maaşının %23,5’ine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %65,32’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.
Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %34,68’i kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2021 maaşından geriye yalnızca 1.807,65 TL kaldı.
KAHVECİ: REFAH PAYI VE SEYYANEN ZAM ISRARIMIZDA NE DENLİ HAKLI OLDUĞUMUZ GÖRÜLÜYOR
Eylül ayı asgari geçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Çarşı ve pazardaki yangını söndürmek gereklidir” dedi. Kahveci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Her ay düzenli olarak açıkladığımız asgari geçim endeksi sonuçları çerçevesinde, çarşı ve pazarda hissedilen yangının Eylül ayı rakamlarına da yansıdığını görüyoruz. Gıda, ulaşım gibi kalemlerde yaşanan fahiş fiyat artışları dar ve sabit gelirleri vatandaşlarımızı her geçen gün biraz daha zorlarken, yaklaşan kış mevsimiyle birlikte bu artışların önümüzdeki aylarda daha da fazla olacağını görüyoruz. Vatandaşlarımız kredi kartına borçlanarak zorunlu harcamalarını karşılamaktadır.
Yıllardan beri enflasyon karşısında maaşlar erirken zorlaşan geçim şartları, içinden çıkılamaz bir hale doğru gitmektedir. Hatırlanacağı gibi toplu sözleşme görüşmelerinde memurlarımızın açıklanan enflasyon kadar maaş zammı sarmalından kurtulması için refah payı, geçmiş dönem kayıplarının telafisi için ise seyyanen zam uygulaması talep etmiştik. Gelinen noktada enflasyona endeksli sıfır zam uygulamasının alım gücünü ne denli düşürdüğü görülmüştür. Bu da bütün taleplerimizdeki ve ısrarımızdaki haklılığımızı ortaya koymaktadır. Bu dönemde alım gücünün reel olarak yükseltilmesi için seyyanen artış ve refah payı vaz geçilmez talebimizdir. Yetkililerin bu gelişmeler doğrultusunda kamu çalışanları için tedbirler geliştirmesi, çarşı-pazardaki yangını söndürmesi ve bozulan ekonomik yapıyı tamir etmesi gerekmektedir.”