Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı ile başlamanız, günün sonraki saatlerinde kontrolü kaybetmemeniz adına çok önemli. Örneğin; tam tahıllı ekmek, haşlanmış yumurta, peynir, domates-biber-yeşillikler ve zeytinden oluşan bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Bayram ziyaretlerine başladığınızda, karşı koymakta zorlanacağınız bayram ısrarları da başlayacaktır. Siz de mesela anneannenizin böreğinden bir küçük dilim, halanızın dolmasından küçük bir tane, teyzenizin sütlacından bir küçük kase ve babaannenizin baklavasından bir dilim yerseniz, bunların yanında da gazlı içecekler yerine şekersiz çay-kahve içerseniz, hem siz kendinizi bayram keyfinden mahrum bırakmamış olursunuz, hem de yakınlarınızın-sevdiklerinizin ikramlarını geri çevirerek onları kırmamış olursunuz.
Ama aynı gün içinde çok daha fazla yere gitmek zorundaysanız, bir şekilde yiyecek ikramlarını geri çevirip, sadece çay içerek devam edebilirsiniz. Aksi takdirde her gittiğiniz yerde tabaklarınızı silip süpürerek yola devam ederseniz, bayramınız ya hastane acil servisinde sonuçlanacaktır ya da bulantıyla karışık ağrıyan midenizin şiş kısmını sıvazladığınız bir pişmanlık ve keyifsizlik duygusu içinde bulunabilirsiniz.
Peki, Kurban Bayramı için Asıl Önemli Konuya Gelelim
Et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olmalıdır ki bu da yaklaşık 100-120 gram kadar bir miktardır. Mümkünse, özellikle de sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih etmeye çalışın. Aynı şekilde sakatatları da kısıtlı tüketmekte yarar var.
Özellikle de yüksek kolesterol sorunu yaşayan veya kalp-damar hastalıkları olanlar, sakatatları yalnızca tadımlık tüketmeli ve günde 2-3 köfte kadar et tüketimini de geçmemeli.
Kurban Etini Nasıl Saklamalı?
Ölüm katılığı denilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve etlerinizin pişince sert olmaması için, dolaba kaldırmadan ve tüketmeden once yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor. Ayrıca etleri -18 derece dondurmak vedondurulmuş et çözündükten sonar kesinlikle tekrar dondurmamak gerektiğini unutmayalım.
Bayramda Sunum ve İkramlarımız Nasıl Olmalı?
Etinizi pişirirken içerisine iç yağı ve kuyruk yağı eklemeyin. Hatta sıvı yağ bile eklemenize gerek yok, etin zaten kendi yağı yetecektir. Kekik, karabiber, kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar, defne yaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Hazırladığınız eti, pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı eşliğinde ve yanına da bol salata ile ikram eder, içecek olarak da gazlı içecekler değil de, maden suyu veya ayran sunarsanız, gayet dengeli bir öğün düzenlediniz demektir. Hem misafirleriniz, hem de kendiniz için tam olarak şöyle bir tabak oluşturun!
Son olarak; lütfen evinize gelen insanlara yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrar etmeyin. Dışarda kendinize gelen ısrarlara da kapılıp, karman çorman ne bulursanız yemeyin.
KurbanBayramında Kilo Almamakİçin Ne Yapmalı?
• Bayramda kendimi yemek ve tatlılarla ödüllendireyim 2-3 günden bir şey olmaz derseniz tartıda bir sürpriz ile karşılaşabilirsiniz.
• Bayram sofralarında sohbetle birlikte geçirilen zamanın uzun olması nedeniyle tüketilen yemek ve tatlı miktarı farketmeden çok olabilir.
• Tıka basa yenilmesi sonucunda mide, bağırsak problemlerine neden olduğu unutulmamalıdır.
• Kalabalık bir yemek sofrasında mümkünse salatayı önünüze alın ve salatadan başlayın.
• Küçük servis tabağı alıp yiyebileceğiniz kadarını (fazlası değil) tabağınıza koyun sadece onları tüketin.
• İkram edilen kola, meşrubat, meyve suyu gibi asitli, şekerli içecekler yerine çay, ayran gibi içecekleri tercih edin.
• Ziyaretlere gittiğiniz zaman mümkün olduğu kadara gitmemeye çalışın. İkram edilen tatlıyı “Ben çok yedim teşekkür ederim.” veya “Çok güzel görünüyor ama mideme dokunuyor veya yediğimde rahatsız oluyorum.” Diyerek geri çevirebilirsiniz.
• İnsanların tatil, bayram denilince akıllarına yemek içmek geliyor. Tabii bu kaçınılmaz ama hayattan tat alacağınız daha güzel şeyler varken yemek içmek odaklı olunca obezite, mide rahatsızlıkları, kolesterol, şeker hastalığı kaçınılmaz oluyor.
• Sevdiklerinizle güzel vaki tgeçirdiğiniz zaman yemeklere ve içeceklere değil sevdiklerinize odaklanın lütfen.
• Tatil, bayram diye önünüze gelen her besini mideniz doysa bile “Bir daha ne zaman yiyeceğim!” düşüncesiyle gereğinden fazla tüketmeyin.
• Özellikle tansiyon, kalp, şeker hastaları beslenme konusunda daha dikkatli davranmalıdır aksi halde büyük riskler yaşanabilir.