Tedavi sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar, dişin üst yapısında oluşabilecek restoratif olumsuzluklar, tedaviye rağmen oluşan kemikte görülen lezyon dediğimiz iltihaplar veya diş kırılmaları gibi sebepler tedavinin tekrarı için söylenebilecek sebeplerdendir. Öncelikle endodontik tedavinin basamakları ve amacı hakkında kısa bir açıklama yapmak bu konuda biraz daha açıklık getirecektir.
Tedavinin herhangi bir aşamasında yaşanılacak bir olumsuzluk tedavinin başarısını etkileyebilir. Köklerdeki anatomik bir problem bu aşamaların tedavinin uygun bir şekilde yapılmasını etkileyebilir. Örnek vermek gerekirse, kök ucuna ulaşılamayan durumlarda, ulaşılamamış alandan bakteriler uzaklaştırılamadığı için dişte enfeksiyon varlığı devam edecek ve diş iyileşmeyecektir.
Kanal tedavisi sırasında, görülmeyen bir alanda çalışılır. Bu alanları görebilmek için yardımcı ekipmanlar (büyütme sistemleri, kök ucu bulucular, röntgen gibi) kullanmak gerekir. Tedavi sırasında en büyük çaba, dişin var olan anatomine sadık kalabilmek ve bu anatominin zorluklarının da üstesinden gelmektir. Kanal tedavisi tekrarı gerektiren durumlarda da daha önce yapılmış olan bir bölgenin sorununun veya çözülememiş inatçı bir enfeksiyonun giderilmesi için tedaviye uygun özel aletler kullanılmaktadır. Daha önceki tedavide oluşan kanal içi deformasyonu aşabilmek, ulaşılamamış alanlara ulaşabilmek veya kullanılan kanal dolum materyallerinin özellikleri dolayısıyla kanaldan uzaklaştırma zorlukları, kanal tedavisi tekrarlarında zorluklar yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bunun da sebebi, daha önce kullanılan aletlerin kanal içinde olması gerekenden farklı bir yol oluşturarak kök ucuna ulaşımını engellemesi, kanal dolgu materyalinin aşırı sert oluşu sebebiyle kanaldan uzaklaştırılma zorluğu yaşanması, kanalda kullanılan aletlerin kanal içinde artık biriktirerek kanalda tıkanıklık oluşturması gibi durumlar gösterilebilir.
Kanal tekrarı gereken dişlerin kök ucunda genellikle lezyon dediğimiz kemik içi iltihaplar görülmektedir. Bunlar sekonder iltihap dediğimiz daha inatçı bakterilere sahip enflamasyonlardır. Bu sebeple, özellikle kanal tedavisi tekrarının ilk seansından sonra dişin akut bir alevlenme süreci (flare up) olabilmektedir. Gerekli medikamentler bu durum işlemden sonra birkaç gün içinde sakinleştirilebilmektedir. Bu tip dişlerde, dişin kemik seviyesinde tam iyileşmesi birkaç ayı alabilmektedir. Bunun kontrolünü röntgenlerle belirli aralıklarla yaparak kontrol edilebilmektedir.
Kanal tedavileri ve kanal tedavisi tekrarları, dişin ağızda kalması için yapılan tedavinin son aşamasıdır.