Genellikle dişeti hastalıkları veya dişeti çekilmesi nedeniyle diş köküne yakın olan bölgelerde dentin dokusunun açığa çıkması sonucunda oluşur. Diş hassasiyeti, dentin hassasiyeti veya kök hassasiyeti için kullanılan genel bir terimdir. Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler; soğuk hava şartları dişlerinizin ağrımasına ya da hassaslaşmasına neden oluyorsa ne yazık ki dişleriniz hassas demektir. Hassasiyet yaşayanlar bu rahatsızlıklarını gidermek için basit ama oldukça etkili bir takım çözümlere başvurabilirler.
Hangi Diş Macunu?
Diş hassasiyetini azaltmak için yapılması gereken en önemli işlem bir diş macunu seçmektir. Duyarlılığı azaltmak için kullanılan %5 potasyum nitrat FDA onaylı oldukça önemli bir bileşendir. İçinde %5 potasyum nitrat olan diş macunlarını uzun süre düzenli kullanmak hassasiyet probleminize iyi gelecektir. Diş macununuzu seçmeden önce %5 potasyum nitrat içerdiğinden emin olmak için her zaman içerik etiketlerini kontrol edin.
Beyazlatıcı diş macunları genellikle diş yapısını yıpratan aşındırıcı bileşikler içerir. Bu bileşiklerden biri olan karbamid peroksit ağızda hidrojen peroksit haline gelir ve diş hassasiyetini arttırır. Bu tür diş macunlarının kullanımı azaltılmalı veya en azından profesyonel gözetim altında yapılmalıdır. Hassasiyet probleminiz varsa beyazlatıcı diş macunlarından uzak durun.
Diş hassasiyeti, dişlerin koruyucu dış tabakalarında yıpranma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yumuşak bir fırça kullanmak ve fırçayı diş eti çizgileri boyunca dairesel bir hareketle masaj yapar gibi hareket ettirmek oldukça önemlidir. Bu şekilde yumuşak diş fırçasını kullanma diş hassasiyeti hissini arttırmadan diş plağına neden olan hastalığı ortadan kaldırmaktadır.
Yiyecek- İçecekler ile Diş Hassasiyeti İlişkisi
Gazlı içecekler, enerji içecekleri ve limon, portakal gibi diğer asitli yiyecek ve içecekler diş yapısını kimyasal olarak aşındırır ve bu durumda hassasiyeti arttırır. Bu sebepten dolayı asitli gıdalardan kaçınmalı ya da olabildiğince az tüketmeliyiz. Asitli yiyecekleri tükettikten sonra kısa bir süre içerisinde dişlerinizi fırçalamanızı tavsiye etmiyoruz çünkü bu işlem diş aşınmasını daha da artırabilir. Bu nedenle asitli gıda tüketiminden sonra dişlerini fırçalamak için bir süre beklemeniz, diş hassasiyetiniz için oldukça önemlidir.
Bir diğer hassasiyet sebebi de strestir. Stres altındayken geceleri dişlerimizi oldukça sık bir şekilde gıcırdatırız. Gıcırdatma (bruksizm) dişlerde yıpranmaya neden olur. Bu, artan hassasiyet ve sıklıkla çene kaslarının ağrımasına neden olur. Bunu gece yapmadığınızdan emin olmak için uyku partnerinize mutlaka danışın ve eğer böyle bir probleminiz varsa mutlaka diş hekiminize başvurun.
Diş hassasiyeti rahatsızlığınız şiddetli ağrı yaşamanıza neden oluyor ve günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka en kısa zamanda diş hekiminize başvurun ve bu problemden bir an önce kurtulun. Probleminizin dentin ya da kök hassasiyeti değil de daha önemli bir problem olup olmadığının anlaşılması oldukça önemlidir. Diş hekiminiz sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.