Hayatımızın birçok alanında önlemimiz mevcutken ruh sağlığı alanındaki önlemlerimiz ise yetersiz. Ruh; bedene sinyalini gönderdiğinde geç kalmış sayılıyor ve daha meşakkatli bir yol yürümek zorunda kalıyoruz. Kendini tanımadan kendine iyi bakamazsın.
Önce nelerin senin ihtiyacın olduğunu, nelerin sana iyi geldiğini, nelerin seni mutlu kıldığını belirle, ardından bedensel sağlığın içinde yapman gerekenleri sırala... Aksi hâlde bitmek bilmeyen bedensel ağrılarının çözümlerini üretmeye çalıştığın girdabına girersin.
Duygusal zekâyı geliştiren her bir adım ruh sağlığına artı bir puan katar. Kendi duygularını yönetebilen bir birey, stresten daha uzak ve kontrollü davranışlar sergiler. Dolayısıyla kendince önlemi, hem onu hem de etrafındakileri beslemeye başlar. İp yumağı gibi düşünelim; ne kadar yoğun bir yumağa sahipsen o kadar güçlü hissedersin. Yumağını oluşturman zahmetli ve yorucu olsa da içinde sakladığın şey kendini daha korunaklı hisseder! Hem kalın bir yumağın dağılması da zor olur...
Hayatında daha iyi şartlar için emek harcadığın gibi daha iyi hissetmek içinde adımlar atmalısın. Örneğin; sağlıklı kalmak için uykuna, kilo almamak için de yemeğine dikkat ettiğin gibi ruh sağlığın içinde kendini iyi hissettirecek şeyleri belirleyip peyderpey uyguluyor olmaya gayret etmelisin. Yani; ruh sağlığının önlemi yapmadıklarında değil yaptıklarında gizli!
Düşünce tarzına yapmış olduğun sağlıklı müdahaleler ile gardını belirleyebilirsin. Olaylar seninle ilgili değil ama olaylara yüklediğin anlam seninle ilgili. Hangi durumlarda nasıl anlamlar yüklediğine dön bak, değişimine izin ver. Zamanla öğrendiklerini hayatına geçirmen tecrübelerin olur, o tecrübeler de senin geçmişten geleceğe dönüşümün. Dünün bugünden farklı olması doğan yeni güneşle değil, senin acılarına yüklediğin anlamı değiştirmenle mümkün. Sınırlı bir yaşamın; her bireyin alanına girmesine engel olurken, istemediğin şeylere 'hayır' diyebilmen senin en kuvvetli savunman olur.
Ruh sağlığı ve beden sağlığı birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Ne ruhsal ne de fiziksel sağlık tek başına var olabilir. Ruhsal, fiziksel ve sosyal işlevsellik birbirine bağlıdır. Yeteneklerinin farkına varıp, hayatındaki stresinle başa çıkabilmen, üretken, verimli bir yaşam sürebilmen ve içinde yaşadığın topluma faydalı olman gibi iyi hissetmeni destekleyecek her bir kriter, ruh sağlığının iyi olma malzemeleridir. Nasıl ki eksik bir malzeme olunca yaptığın yemeğin tadını beğenmiyorsan, eksik bir kriter ile de iyi olmaya niyet edemezsin.
Kendini iyi hissetmek için psikolojik dayanıklılığını güçlendirmelisin. Sağlıklı olmak için bağışıklık sistemini güçlendirdiğin gibi... Psikolojik dayanıklılık uyum sağlama sürecidir. Zorluklarla mücadele gücündür. Hayatın olumsuzluklarına karşı direncini belirler. İyilik halinin, sorumlusudur. O halde; durduğun yerde durmaya devam etmek senin önlemin değil ancak ruh sağlığının çöküşü olur. Harekete geçmek ancak senin aldığın önlem ile mümkündür. Kişiler arası ilişkilerini güçlü kıl, pozitif düşünmeyi öğren, kendine iyi bak ve davran. 'Ben iyi değilim' demeden önce önlemini al!
Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde ruh sağlığı bozukluklarının giderek çoğaldığını bildiriyor. WHO'ya göre, depresyon 2030'a kadar yaşanılan sağlık sorunlarının ana nedenlerinden bir olacak. O halde, önlem almamız gereken durumları önce belirlemeli ardından toplumsal mücadelemizi el ele vermeliyiz. Ruh sağlığı alanına en önemli katkı; yardım alması gereken kişilerin desteklenmesi ile mümkündür. Amaç; sorunlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin haritasına sahip olmaktır.
Haftaya farklı bir konuda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.