Merhabalar, ben diş hekimi Faruk Kanar. 2017 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldum. Çivril de görev yapmaktayım. Bundan böyle bu köşede sizinle ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilgiler paylaşacağım.

Ramazan Ayı ve Ağız Sağlığı

\n

Ramazan ayında diş sağlığıyla ilgili sorunlarda artış olduğu biz diş hekimlerince görülmektedir. Bunun temel sebebi sahur ve iftar arasında yani diş fırçalamanın olmadığı sürede ağızda sayısı artan bakterilerdir. Ağızdaki bakterilerin artışı da diş çürüğü ve diş eti problemleri başta olmak üzere ağız ve diş sağlığını bozmaktadır.

Vücudumuzda Neler Oluyor?

Oruçlu iken yeme, içme fonksiyonlarımız azaldığından ağızdaki tükrük akış hızı oranı düşer. Tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle, bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Bu da, zaten var olan ağız kokusunun şiddetini artırır ve çevreyi rahatsız edecek boyutlara ulaşmasına neden olur. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur.

Yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar, bakteri çoğalması için uygun ortam oluşur. Sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar daha çok bakteri üremesine neden olabilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir.

Ayrıca bu özen yediğimiz besinlerde de devam etmeli. Sebze ve meyve gibi lif yönünden zengin besinlerin tüketilmesi önemli. Yanlış beslenme alışkanlığının bir yandan dişte yarattığı hasarları arttırdığı, diğer yandan tükürüğün kalitesini ve savunma gücünü düşürerek ağız hijyenini bozduğu unutulmamalı.

Oruçlu İken Ağız Bakımı

Bakteriler, yemeklerden sonraki 20-30 dakika içinde dişlerde asit oluşumuna yol açarak diş çürüğü yapmaya başladığından mutlaka dişlerin fırçalanması gerekiyor. Atlanırsa bu eylem gün içinde yapılmalı. Özellikle iftar ve sahurlarda yemek yendikten sonra dişlerin daha özenli fırçalanması gerekiyor. Gece yatmadan önce ağız ve diş temizliği çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Diş araları, kuron ve köprüler varsa altları diş ipiyle temizlenmelidir. Ağızda hareketli protezler varsa ağızdan çıkartılıp içleri fırçayla temizlenmelidir. Oruçluyken diş macunu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın orucu bozmadığı konusunda din adamlarının da hemfikir olduğunu artık biliyoruz.