PH değeri tarlada yetişebilecek bitki miktarını doğrudan etkiler. Toprağın özelliklerini etkiler ve bitkilerin toprakta bulunan besin maddelerine ne kadar iyi erişebileceğini kontrol eder. Tarla bitkilerinin büyük bir kısmı, pH değeri 6,2 ila 6,8 olan nötr ila hafif asidik bir ortamda en iyi şekilde gelişir. Burada besinler çözülür, toprak organizmaları yeterince aktiftir ve toprağın yapısı en iyi durumdadır.Asidik toprak ise kırıntı yapısını kaybeder. Az miktarda su depolar ve havalandırması zayıftır. Sonuç: Bitkiler yeterli besin maddesini ememez ve mikroorganizmaların aktivitesi azalır. Önemli dönüştürme ve ayrıştırma süreçleri ya yetersiz düzeyde gerçekleşir ya da artık hiç gerçekleşmez. Bu yüzden üretim sürecinde pH dengesi çok önemlidir,yüksekpH istenmeyen bir durumdur.
Toprağa birtakım asitler kullanarak, toprak pHsı düşürmek mümkündür. Ancak bu iş için Leonardit (Humik ve Fulvik Asitler) ya da Potasyum Humat (Sıvı Humik Asit olarak bilinir.) kullanmak, kalıcı ve en geçerli çözümdür. Bu işlem şöyle gerçekleşir: Toprağa Leonardit kullandığımızda, Leonardit içerisindeki Humik Asitler ve Fulvik Asitler yavaş yavaş çözünürler. Bu çözünme 15-20 yıl içerisinde ancak tamamlanır. Çözünen bu organik asitler toprağa birçok faydalar sağlarlar.Bu faydaların yanında, Humik Asitler; toprak pHsını yükselten, alkali ajanlar adını verdiğimiz ağır metallerle çözünmeyen bileşikler yaparak, ağır metalleri etkisiz hale getirirler. Oluşan bileşiklerin çözünme kabiliyeti olmadığı, çözünürlüğü çok çok düşük olduğu için çakıl taşı gibi davranırlar. Bu bakımdan, Humik Asit toprak için bir mucizedir.
Potasyum Humat kullanıldığında da yine potasyum mineralleri bitkiler tarafından tüketildiği için, yalnız kalan Humat anyonları ağır metallerle çözünmeyen bileşikler yaparak, ağır metalleri etkisiz kılarlar.
Çiftçilerimiz Leonardit ve Potasyum Humat (Sıvı Humik Asit) alırken, bu organik bileşiklerin çok düşük pHlı olmasını bekliyorlar. 2-4 pHlı olarak ifade edilen, Leonardit ve Potasyum Humatlara itibar ediyorlar. Oysa büyük moleküllü, az çözünür Asitler olan, Humik ve Fulvik Asitlerin pHlarının bu seviyede düşük olması beklenemez. Leonardit; 5-7 pH aralığında olduğu gibi, Potasyum Humatların da (Sıvı Humik Asitler) 8,5-11 pH olmaları beklenir. Zira 7 den daha düşük olan pH aralığında Potasyum Fulvatlar çözünerek, çözeltiye geçtiği halde, Potasyum Humatlar çamur gibi çökelir. Böylece satışa sunulan maddenin içinde bulunmaz. Çamur gibi çökelerek, Humatların üretildiği tesiste kalır.
HumikAsitin sabit bir formülü olmamakla birlikte, sadece asidik karakterde olması toprak pH'ınıdüşürmek için yeterlidir. Humik Asit molekülü üzerindeki köklerinde bulunan Hidrojen (H) yerine Potasyum (K) bağlanarak, az çözünen Humik Asit, daha iyi çözünen Potasyum Humata dönüşmüş oluyor.
Bununla birlikte organik asitlerin birçoğu, organik atıkların içinde bulunacağından dolayı; hem toprağa organik madde kazandırmak, hem de bu asitlerden faydalanmak için organik atıkların bir yerde toplanıp bekletilerek, fermantasyonu sağlanmalı, kompost haline getirilerek, topraklarımıza kazandırılmalıdır. Bunların en başında, kuş ve hayvan gübreleri olmak üzere; kan, kemik tozu ve bütün yemek artıkları; meyve kabukları ve bitkisel atıklar, bu şekilde değerlendirilmelidir.
Çok düşük pH'lı; Nitrik Asit, Sülfürik Asit ve Fosforik asitler de kullanılabilir. Toprak pHsı bu asitlerle geçici olarak bir miktar düşürülebilir. Bu esnada bitkiler uygun ortamlar bularak gelişmelerini sürdürürler. Ancak bu asitlerin anyonlarının [Nitrat, Sülfat ve Fosfat ] her biri birer bitki besini olarak tüketileceğinden dolayı, toprak pH'ı yeniden yükselir. Kalıcı bir pH düşüşü sağlanamaz.
Bu bakımdan hiç biriLeonarditin bünyesinde bolca bulunan Humik ve Fulvik Asitlerin yerini tutamaz.