550 yıl önce (1460 ve 1470 li yıllar) bugün Çivril sınırları içinde olan (O yıllarda Şeyhlü kazasına ait) Haydan köyünden Bursa Göl kazasına göç eden civarda birçok köye yerleştikleri gibi bir de Haydan adında köy kuran Haydanlı torunu Araştırmacı Yazar İsmail Çınar hocamın yazısı.

“HAYALİ CİHAN DEĞER

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bilecik, Gölpazarı ilçesi sınırları içerisinde Haydan adında bir köy vardı. Bu köyün insanları becerikli, sanatkâr insanlardı. 1500-1600-1700 lü yıllarda Haydan köyü ilçenin en müreffeh köylerinden biriydi. Köylü çok cins atlar yetiştiriyor ve bu yetiştirdiği atlara silahlarını kuşandırdıkları evlatlarını bindirerek dualarla Osmanlı İmparatorluğu ordusunda savaşmak üzere süvari olarak gönderiyorlardı. İlk yüz yıllarda savaştan ganimetle dönen süvari gençler köyün zenginliğine zenginlik katıyordu. 1700 li yıllardan itibaren savaşa giden gençlerden geri dönenlerin sayısı azalmaya başladı. 180 lü yıllarda ordu da yaşanan ardı ardına yenilgiler sonucu geri dönüşler iyice azaldı. Köyde kalan yaşlılar, çocuklar ve kadınlar verimli toprakları yeterince işleyemediğinden köy gün geçtikçe fakirleşmeye başladı. Köyden başka köylere ve kasaba merkezine göçler oldu. 1900 lu yıllara gelindiğinde köyde Yamacıoğulları ve Velioğulları diye iki aile kaldı. Önce Velioğulları Softalar köyüne göç etti. En son olarak da Yamacıoğulları Karaahmetler köyüne göç edince köy tamamen boşaldı.

Gölpazarı Haydanlılar bu köylerden ülkenin birçok yerine dağıldı. Haydan köyü kökenliler Haydan adının o bölgenin adı olduğunu zannediyor, kendilerinin bir Oğuz’un Kayı boyu olan Haydanlı olduğunu bilmiyorlardı.

Resim 2024 05 23 154508902

Kendiside Haydanlı olan Araştırmacı Yazar Adnan DOĞAN, yaptığı araştırmalar sonucu Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Haydanlıların bir kısmının Denizli İlinin Çivril İlçesine gelip yerleşerek Haydan köyünü kurduklarını, buradan 1500 lü yıllarda bu köyden ayrılarak Bilecik Gölpazarı ilçesine göç eden 9 ailenin Haydan köyünü kurduklarını yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkardı.

Bazı tesadüf ve daha çokta araştırma çabaları sonucu Adnan Doğan , Haydanlı Yamacıoğullarının bir torunu olan bana ulaştı. Tarihe meraklı ve bir çok tarihi eser okuyan biri olarak ben bile Haydan Türklerinden geldiğimizi bilmiyordum. Bu aşamadan sonra Araştırmacı Yazar Adnan Doğan ile iş birliği yaparak durumu diğer Haydan kökenlilere aktardık.

"Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer."

Şimdi neredeyse Gölpazarı Haydan kökenlilerinin bir çoğu kendilerinin Haydan Türkü olduğunu biliyor. Araştırmacı Yazar Adnan Doğan Beye bu yararlı araştırmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Tüm Haydanlı kardeşlerime bir Gölpazarı Haydanlı torunu olarak sevgi,saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.”

Haydanlı Araştırmacı Yazar İsmail ÇINAR / BİLECİK