Denizli’nin en büyük problemlerinden olan suç oranının yüksekliği nereden geliyor? Bu problemi doğuran asıl problemler nedir?
Bir vatandaş olarak düşündüğümde suç oranlarının yükselmesinin sebepleri olarak ilk sıralara göçmen sayısının şehrimizde oldukça yüksek olmasını koyabilirim. Göçmenlerin kendi içlerinde gruplaşması, kendilerinin bulundukları şehirde güçlü hissetmesini sağlıyor. Türkiye’ye sonradan yerleşen göçmenlerini ülke kurallarını bilmemesi, Türkiye’nin de Orta Doğu kültürüyle yönetildiğini düşünmesi, onların doğal olarak daha rahat davranmasına sebebiyet veriyor. Son yıllarda Denizli’de girilen haberleri ‘’ yabacı uyruklu’’ olarak filtrelersek yalnızca asayiş haberleri olduğunu görürsünüz.
Göçmenlerin işlediği suçları azaltmak için şehrimize gelen göçmenlerin belediye tarafından eğitimden geçmesi, işlenecek suçlar doğrultusunda ne gibi cezalarla karşılaşacaklarının anlatılması gerekmektedir.
Gelelim göçmenler dışında suç oranının artma sebeplerine. Suç oranlarını yükselten en önemli hususlardan biri uyuşturucu sorunu. Uyuşturucu satışları ücra köşelerde, mahallelerin karanlık noktalarında gerçekleşiyor. Öncelikle belediyemizin karanlık sokakları aydınlatması gerekmektedir. Emniyet tarafından mahalle mahalle atılan devriyelerin arttırılması, suç oranlarında büyük ölçüde azaltacaktır. Bahsettiğim öneriler yalnızca, suç oranlarıyla mücadelede bir belediyenin yapması gerekenlerden ibarettir. Belediye uyuşturucuyu satanla mücadele edebilecekken, hükümet uyuşturucuyu o satıcıya ulaştıranla, mücadele edebilir.
Bir başka suç unsuru kadına şiddet. Son yıllarda aile içi şiddet olaylarının artmasında yatan en temel problemlerden biri ekonomi. Belediye olarak ekonomik sıkıntı çeken erkeklere ulaşılabilir, ailesini geçindirme konusunda destek alabilmelidir. Ekonomik sorunlar dışında psikolojik bozukluklar da aile içi şiddete temel olarak gösterilebilir. Belediye bünyesinde psikolojik destek birimleri açılabilir. Kadın veya erkek, eşinden şikayetçi olan bireyler telefon aracılığı ile başvurabilir, belediye ise psikolojik destek için geri dönüş sağlayabilir. Bunların hepsi birer fikir, iyi ya da kötü, yalnızca bu suç oranının düşmesi için artık çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Belediyenin tek görevi yol yapmak, çöp toplamak değildir. Belediyenin asıl görevi o şehrin vatandaşının huzur içinde yaşamasını sağlamaktır.