Ağustos ayı zaferler ayıdır. Bu ay, 1071 Malazgirt’ten 1922 Büyük Taarruz’a nice zaferlere tanıklık etmiştir. Başbuğ Atatürk “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça, vatan terk olunamaz” sözleriyle mühürlenen Sakarya Meydan Muharebesinin 100 yılını kutladık.
Malazgirt’den önce de Türkler Anadolu’daydı. Anadolu’ya Sultan Alparslan’ın 26 Ağustos 1071 deki Malazgirt savaşıyla bir daha gitmemek üzere yerleştik.
Sakarya Meydan Savaşı; 23 Ağustos ile 13 Eylül arası, yani 22 gün 22 gece süren savaş Türkiye tarihi açısından en kanlı ve en inatçı direnişti. Sakarya Meydan savaşı sadece Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktasından ibaret değildi. Aynı zamanda. 13 Eylül 1683’te Viyana’da başlayan kesintisiz geri çekilmenin 238 yıl sonra nihayet durdurulması anlamına geliyordu.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu’nun Kurtuluş Savaşı’nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çal köy’de birliklere taarruz emrini verdi ve 30 Ağustos’taki ”Başkomutanlık Meydan Muharebesi” zaferle sonuçlandı.
14 Nisan 1921’de Çivril Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Yunan askerleri Cabar köyünü bir gece baskınıyla 83 kişiyi çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkeği katlederek yakmıştır. Yunanlıların işgali 30 Ağustos 1922 tarihine kadar sürmüş ve Yunanlıların Çivril’den kaçmasıyla 30 Ağustos İlçemizde hem kurtuluş günü hem de Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Büyük Taarruz’ un zaferle sonuçlanmasının ardından Başkomutan Başbuğ Mustafa Kemal Paşa, birliklere “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini verdi. 30 Ağustos’ta Kütahya’nın kurtuluşunu 1 Eylül’de Gediz, 3 Eylül’de Emet ve Tavşanlı’nın kurtuluşları izledi, 9 Eylül’de İzmir’de Yunan ordusunu denize döken Türk ordusu, Başbuğ Mustafa Kemal Paşa’nın emrini büyük bir başarıyla yerine getirdi. İzmir’in dağların da çiçekler açtı.
26 Ağustos 1071 de Sultan Alparslan daha önceden olduğumuz topraklara Türk tamgasını vurarak “YERLEŞTİK”, 26 Ağustos 1922 de Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk “GİTMİYORUZ” dedi.
Başbuğ Atatürk ismini anamayanlar, anmaktan çekinenler bilsinler kiBu zafer kazanılmasaydı. Belki bir daha Malazgirt’i, İstanbul’un fethini kutlayamayacaktık.Anadolu’yu ebedi yurdumuz yapan 30 Ağustos Zaferi’nin 100. yıl dönümünde Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk ,milli mücadelenin tüm kahramanlarını ve bu vatan uğruna can verenleri rahmet ve minnetle anıyoruz. Zafer Bayramımız kutlu olsun.Kutlu ay, kutlu gün, kutlu yurt ‘Ulu Tanrının soylu gözdesi’ Türk soyuna kutlu olsun.
Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin.
Esen kalın.