Hikaye bu ya; Padişah bir gün, bir Molla ile bir Bektaşi dedesini huzura kabul buyurmuş. Sohbet ve muhabbetler sonunda Padişah, Molla efendi, içki var mı? Haşa sultanım! Kumar var mı? Sümme haşa sultanım! Kadın kız var mı? Haşa sultanım! Padişah kuşağından bir altın çıkarıp Mollaya armağan etmiş. Sonra dönmüş Bektaşi dedesine: Baba erenler içki var mı? Akşamlarda olur sultanım! Kumar var mı? Arada sırada oynarız sultanım! Kadın kız var mı? Eh işte o da oluyor bazen sultanım! Padişah kuşağından bir kese altın çıkarıp Bektaşi dedesine armağan eder. Bunu gören Molla atılır: Sultanım bu nasıl bir iştir! Ben içki içmem, kumar oynamam, harama uçkur çözmem. Bana bir altın verdiniz, bütün bu süfli işleri yapan dedeye bir kese altın verdiniz. Ben bundan bir şey anlamadım deyince, Padişah: Molla efendi senin hiçbir masrafın yok. Ama Dedenin masrafları çok. Onun için ona fazla verdim der!

2024 yılını emekli yılı ilan ettiler. KYK  da bedava tatil, takma dişlerinizi, gözlüğünüzü koymak için  Ziraat Bankası kasalarından indirimli kasa kiralama imkanı sundular. 3 erden 6,000 lira Bayram harçlığı verdiler daha ne istiyorsunuz? Emekliler sizin ne masrafınız var? Şekeriniz var, tatlı yiyemezsiniz. Kolestrolünüz var, etli ve yağlı yemek yiyemezsiniz. Arabaya binip, tatile, otellerde konaklama, Eğlenmeye, dinlenmeye gitmezsiniz. Yeni kıyafetler alma, ailece lokantaya gitme, kitap dergi alma, vb. gibi hiçbir masrafınız yok. Doktora gitseniz ilaç paranız ödeniyor. 3 Temmuzda belli olacak % 25 zammı güle güle harcanın.

4 -5 maaş alanlar, itibar için yapılan masraflar, makam araçları, Başkanların, Müsteşarların, Genel Müdürlerin vd. masraflar nasıl karşılanacak? İtibardan tasarruf olmaz. Tasarruf  halktan ve fakirden olur. Unutmayın hikayedeki gibi para harcaması olana verilir.

İtibardan tasarruf olmaz sözünü ilk olarak rahmetli Gazi Mustafa Kemal Atatürk  Lozan görüşmelerine giden İsmet paşaya söylemiştir. Bu gün bu sözü savurganlık anlamında kullananların anladığı gibi değildir. Başka bir yazıda bu konuyu yazarım.

Çivril müftüsü Muhammed hoca’ya sorularım vardı, sağ olsun aradı konuştuk. Muhammed hocanın Çivril'in yaşlılarını ziyareti ve esnaf ziyaretleri  güzel bir olaydır. Yaşlı ziyareti yıllardır sadece bayram ve özel günlerde Huzurevi ziyaretleri değildir. Çivril olarak yeteri kadar siyaseten ayrıştık bir yerden başlamak gerekir. Umarım Hocanın bu ziyaretleri birlik ve beraberlik başlangıcı olur. Kendisini kutluyor ve ziyaretlerin devamını diliyorum.

Esen kalın.